Blog Wensballonnen

09-03-2018
door Rob Selen


Hoe steek je een wens ballon aan?

Een wens ballon is vergelijkbaar met een hele luchtballon: de lucht die zich in de ballon bevindt wordt door een brander opgewarmd. Aangezien warme lucht een lagere dichtheid en dus ook een lager gewicht heeft dan de omringende lucht gaat de ballon zweven, warme lucht stijgt immers omhoog.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat het gewicht van de lantaarn laag genoeg is om dat mogelijk te maken, het spreekt voor zich dat onze lantaarns zodanig ontworpen zijn dat dat mogelijk is.

Helaas kent niet iedereen deze natuurwetten en niet altijd wordt de gebruiksaanwijzing gelezen, want ook daar staat helder beschreven hoe het best vliegende lantaarns op te laten.

Op de foto links is te zien hoe het niet moet, de vlam brandt maar de hete lucht komt niet in de lantaarn terecht maar stijgt ongebruikt naar boven. De kans is klein dat deze vliegende lantaarns zullen doen waarvoor ze ontworpen zijn namelijk vliegen.

Op de foto rechts is te zien hoe het wel moet, iemand houdt de lantaarn van boven vast terwijl iemand anders de brander aansteekt.

Tip: hoe meer van de 4 hoekjes van de brander aangestoken worden, des te sneller zal de vlam zich ontwikkelen en zal daardoor eerder zal de lucht in de ballon opwarmen en maken dat deze begint te zweven. Gewoonlijk duurt dat tot maximaal 90 seconden.

Onze wensballonnen oplaten is niet moeilijk!

EARTH HOUR 24 maart 2019

24-03-2019
door Rob Selen

WWF EARTH HOUR 2019: We zijn de technisch partner WWF Italie, onze vliegende lantaarns en candle bags hebben vanaf 2011 Italiaanse Earth Hour verlicht. Gedurende dit internationale event wordt het licht in alle wereldsteden uitgeschakeld als symbool voor het gevecht tegen klimaat verandering om onze toekomst zeker te stellen.

In de foto hierboven Matera de Europese culturele hoofdstad 2019 waar onze de bedrukte candle bags gebruikt zullen worden. Deze light bags of licht zakken zijn ook leuk voor andere gelegenheden zoals verjaardagen, jubilea of reclame doeleinden. Ook restaurants hebben deze papieren zakken gemaakt van brandvertragend papier ontdekt voor het presenteren van het dag menu of de nieuwe wijn.

menu op een candle bag gedrukt

Historie van vliegende lantaarns

27-01-2019
door Rob Selen

Vliegende lantaarns, ofwel Wensballonnen zoals we ze nu noemen zijn ontstaan in het Cina tijdens de derde eeuw na Christus. Ze zijn uitgevonden door de Chinese politicus Zhuge Liang, militair, strateeg en uitvinder. Het is zijn beleefdheidsnaam Kongming die nog steeds verbonden is aan deze papieren lantaarns: "Kongming Lantaarn". Het verhaal is dat Kongming tijdens een veldtocht ingesloten wordt in Pingyan door Sima Yi, en dat in het jaar 231 na Christus. Kongming gebruikt deze hete lucht ballonnen om berichten te sturen naar zijn hulptroepen. Een ander reden waarom een wens ballon de naam Kongming krijgt is de gelijkenis van de lantaarn met het hoofddeksel van Zhuge Liang.

Na de toepassing gedurende de oorlog wordt het oplaten van deze lantaarns overgenomen door de lokale bevolking gedurende festiviteiten samen met het traditionele vuurwerk. Het was de overtuiging dat de lantaarns alle ellende weg voert en dat ze voorspoed en geluk brengen, hoe hoger ze vliegen des te beter. Vervolgens worden de lantaarns ook gebruikt door monniken, de vlam van de wijsheid. Nog steeds zijn wensballonnen onlosmakelijk verbonden met Chinese festiviteiten, met oud en nieuw worden er honderdduizenden opgelopen van deze Khoom Fay lantaarns, de elfen van de hemel.

Vanaf het eerst gedocumenteerde gebruik van hete lucht ballonnen in China in het jaar 231 verstrijken 1478 jaar voordat deze deze kleine zwevers in Europa terecht komen. Het is de Portugese presbyter Bartolomeu de Gusmão die in 1709 in Lissabon (Portugal) er in slaagt om een kleine papieren luchtballon 4 meter hoog te laten vliegen ten overstaan van koning Giovanni V.

Nostre Lanterne Volanti volano anche da sole

01-09-2018
door Rob Selen

We proberen al heel lang uit te leggen dat onze wensballonnen ontzettend simpel zijn in gebruik. Deze week kregen we een fimpje van een klant uit Italie, Carlo, hij laat zien dat onze lantaarns ook in autonomie kunnen vliegen!

Dat dit kan toont aan dat het papier van optimale kwaliteit is, brandwerend, en de brander qua capaciteit optimaal.

Feest beschermheilige www.lanternevolanti.com

15-08-2018
door Rob Selen

Voor het tweede jaar op rij hebben we jullie wensballonnen opgelaten voor het feest van onze beschermheilige, het was wederom een spektakel voor zowel de kleintjes als de volwassenen.

Tot volgend jaar...

Raffaella


15 juni 2019: 1000 wensballonnen in de stad

13-06-2018
door Rob Selen

Ook dit jaar worden voor de 4e keer 1000 wensballonnen opgelaten in het historische centrum van Vasanello, hetgeen laat zien hoe betrouwbaar ze zijn. Onze wensballonnen ofwel vliegende lantaarns zijn CE gekeurd, brandvertragend en biologisch afbreekbaar, verder zijn ze klaar voor gebruik, je opent e, steekt ze aan en 90 seconde later vliegen ze al.

Dat impliceert dat ze:

  • Veilig zijn, de veiligheid is het allerbelangrijkste. Niet alle vliegende lantaarns die aangeboden zijn zijn veilig, daarbij is het ook nog eens zo dat er in Nederland specifieke eisen zijn voor wat betreft de wensballonnen.
  • De lantaarns zijn eenvoudig in gebruik

De brandweer van Rieti heeft al bevestigd dat ze betrouwbaar waren, op 10 juni 2018 bewijzen 1000 wensballonnen in het historisch centrum van Vasanello opnieuw dat ze veilig te gebruiken zijn.

Martin Luther King

04-04-2018
door Rob Selen

Aanslag Martin Luther King 50 jaar geleden

Op 4 april 1968, even na 6 uur in de middag, wordt de prediker Martin Luther King, een van de meest invloedrijke activisten van de 19e eeuw, doodgeschoten op het balkon van een motel in Memphis Tennessee.

Onze wensballonnen met zijn beroemde uitspraak: 'I have a dream'

Wensballonnen met tekst, wens, boodschap, foto, logo.


Lanterne Volanti en de brandweer van Rieti (IT)

02-04-2018
door Rob Selen

Wat een voldoening dat de brandweer van Rieti (Italie) uit vele aanbieders onze blauwe wensballonnen gekozen heeft om de dag van het autisme te vieren, een weloverwogen keuze gebaseerd op veiligheid en betrouwbaarheid van onze vliegende lantaarns. Het thema van de wereld autisme dag is de kleur blauw, vandaar de keuze voor de blauwe wensballonnen. Samen stil staan bij de dag van het autisme, samen symbolisch 70 wensen hemelwaarts sturen, als symbool voor de hoop die ouders hebben dat ooit deze aandoening genezen kan worden. Ook al waaide het die dat flink in Rieti, toch hebben alle 70 wensballonnen het luchtruim gekozen zonder problemen. Een klein gebaar voor een groot project: de dag van het autisme.

www.lanternevolanti.com a Rieti


Midnight Sun en Lanterne Volanti

31-03-2018
door Rob Selen

Wat hebben vliegende lantaarns met de film Midnight Sun, die nu in de bioscopen draait, te maken? Ogenschijnlijk helemaal niks, ware het niet dat ze ons (Lanterne Volanti) in 2010 gevraagd hebben om mee te werken aan een documentaire over deze zelfde vreselijke ziekte.

De documentaire "The dark side of the Sun”, gemaakt door de Italiaanse groep Citrullo en geschoten in de VS, gaat over kinderen die lijden aan deze zelfde stoornis.

Het verhaal speelt zich af in een zomerkamp met de naam Camp Sundown. Hier komen deze kinderen elk jaar bij elkaar om ondanks alles toch nog een min of meer normale zomervakantie te hebben. Ze slapen overdag en mogen s’nachts met zijn allen buiten spelen, iets wat ze normaliter niet kunnen doen.

Aangezien het s’nachts donker is waren er gadgets nodig om licht in de duisternis te brengen, en daar kwamen wij om de hoek, in de film zijn onze wensballonnen, candle bags en drijflantaarns gebruikt. Onze gebruiksaanwijzing is trouwens gemaakt met beelden van de film.

Het was een aangrijpend project waar we met veel enthousiasme aan meegewerkt hebben, de blijdschap van deze kinderen was ontroerend en het maakte de inspanning dubbel en dwars waard.


We werden in 2011 aangenaam verrast door een telefoontje van de regisseur Carlo Hinterman, met de mededeling dat de film gepresenteerd zou worden tijdens het Filmfestival van Rome en of we zin hadden om ook naar de premiere wilden komen! Dat laat je je natuurlijk geen twee keer zeggen, en zo stonden we op 4 november 2011, een kwartiertje na Richard Gere, als echte VIPs met hele groep anderen die meegewerkt hebben aan de film op ’The Red Carpet’ in Rome, werkelijk heel bijzonder om dat een keer mee te mogen maken. Het spreekt voor zich dat niet wij maar de kinderen uit de film de echte sterren waren!

Kijk ook eens op de Facebook pagina voor meer informatie.
Wereld Autisme Dag op 2 april

31-03-2018
door Rob Selen

Op 2 april zijn er heel veel activiteiten gepland rond de wereld ter gelegenheid van de Wereld Autisme dag, zeer zeker ook in Nederland, dit om aandacht te vragen voor en om een beter begrip rond autisme te verschaffen 2. Er zijn tal van lezingen, ontmoetingen, tentoonstellingen en manifestaties om meer duidelijkheid te verschaffen inzake dit fenomeen.

De dominerende kleur van deze dag is blauw, net als voorgaande jaren is het motto “Light it up blue”, geïnitieerd door de organisatie Autism Speaks, met als doel het blauw verlichten van belangrijke gebouwen in vele steden over de gehele wereld. Op vele plaatsen zullen bij deze manifestaties ook onze blauwe wensballonnen gebruikt worden op deze dag, als spectaculaire afsluiting van dit evenement.

Op zoek naar blauwe wensballonnen? Klik op de foto


Il 2 aprile è la Giornata mondiale della consapevolezza dell’autismo


Lanterne Volanti Luminosi Cinesi per la giornata mondiale consapevolezza sull'autismo Rieti


L'Ora della Terra: EARTH HOUR 24 Marzo

26-03-2018
door Rob Selen

Candle bags gemaakt van brandwerend papier en bedrukt

WWF EARTH HOUR: We zijn de technisch partner WWF Italie, onze vliegende lantaarns en candle bags hebben vanaf 2011 Italiaanse Earth Hour verlicht. Gedurende dit internationale event wordt het licht in alle wereldsteden uitgeschakeld als symbool voor het gevecht tegen klimaat verandering om onze toekomst zeker te stellen.

In de foto hierboven zijn de bedrukte candle bags te zien die onder andere voor dit evenement gebruikt worden. Deze light bags of licht zakken zijn ook leuk voor andere gelegenheden zoals verjaardagen, jubilea of reclame doeleinden. Ook restaurants hebben deze papieren zakken gemaakt van brandvertragend papier ontdekt voor het presenteren van het dag menu of de nieuwe wijn.

menu op een candle bag gedrukt