Historie van vliegende lantaarns

27-01-2019
door Rob Selen

Vliegende lantaarns, ofwel Wensballonnen zoals we ze nu noemen zijn ontstaan in het Cina tijdens de derde eeuw na Christus. Ze zijn uitgevonden door de Chinese politicus Zhuge Liang, militair, strateeg en uitvinder. Het is zijn beleefdheidsnaam Kongming die nog steeds verbonden is aan deze papieren lantaarns: "Kongming Lantaarn". Het verhaal is dat Kongming tijdens een veldtocht ingesloten wordt in Pingyan door Sima Yi, en dat in het jaar 231 na Christus. Kongming gebruikt deze hete lucht ballonnen om berichten te sturen naar zijn hulptroepen. Een ander reden waarom een wens ballon de naam Kongming krijgt is de gelijkenis van de lantaarn met het hoofddeksel van Zhuge Liang.

Na de toepassing gedurende de oorlog wordt het oplaten van deze lantaarns overgenomen door de lokale bevolking gedurende festiviteiten samen met het traditionele vuurwerk. Het was de overtuiging dat de lantaarns alle ellende weg voert en dat ze voorspoed en geluk brengen, hoe hoger ze vliegen des te beter. Vervolgens worden de lantaarns ook gebruikt door monniken, de vlam van de wijsheid. Nog steeds zijn wensballonnen onlosmakelijk verbonden met Chinese festiviteiten, met oud en nieuw worden er honderdduizenden opgelopen van deze Khoom Fay lantaarns, de elfen van de hemel.

Vanaf het eerst gedocumenteerde gebruik van hete lucht ballonnen in China in het jaar 231 verstrijken 1478 jaar voordat deze deze kleine zwevers in Europa terecht komen. Het is de Portugese presbyter Bartolomeu de Gusmão die in 1709 in Lissabon (Portugal) er in slaagt om een kleine papieren luchtballon 4 meter hoog te laten vliegen ten overstaan van koning Giovanni V.

Pinterest