Simultaan laten vliegen van Wensballonnen.

24-03-2018
door Rob Selen


Lantaarns simultaan oplaten: tips hoe het beste resultaat te bereiken.
  1. Demonstreer vooraf hoe de lantaarn te openen en aan te steken en vraag iedereen uitdrukkelijk te wachten tot het startsein.
  2. Zorg dat iedereen een aansteker heeft.
  3. Laat de lantaarns uit de verpakking halen en openvouwen.
  4. Geef een startsein waarop iedereen de lantaarn moet aansteken, des te meer hoekjes van de brander worden aangestoken, des te eerder zal de lantaarn op temperatuur zijn.
  5. Geef na 90 seconde het sein dat ze de lantaarns mogen loslaten (als ze warm genoeg zijn uiteraard). Normaliter zijn 90 seconden meer dan voldoende.
Doe je het zo, dan is een gelijktijdig lanceren van wensballonnen een fluitje van een cent. Als voorbeeld van zo’n gelijktijdige launch bijgesloten de reclame van Eni van een paar jaar geleden gemaakt met onze lantaarns. Regisseur van de commercial is Cesare Danese, bij besteld vanuit Mallorca nog elk jaar bij ons zijn wensballonnen voor Oud & Nieuw.

Hoe niet:

Bijgesloten een ander filmpje van een evenement bij een Italiaanse klant. Het betreft een dorpsfeest, de intentie was het om heel veel lantaarns gelijktijdig weg te laten vliegen. Dat klinkt leuk en geeft een indrukwekkend spektakel, echter het is niet eenvoudig om dit te realiseren met grote groepen.

In het filmpje zie je lantaarns die heel even omhoog gaan om vervolgens weer terug te vallen, of zelfs helemaal niet vliegen. Dat ligt niet aan onze wensballon of de gebruikte brander, maar aan de tijd die mensen staan te wachten alvorens de vliegende lantaarn los te laten.

Dat klinkt raar want uiteindelijk is het toch slechts een kwestie van gelijktijdig aansteken van de brander? Dat klopt inderdaad, maar daar zit nou net het probleem: des te meer deelnemers met lantaarns, des te lastiger is het om die gelijktijdigheid te waarborgen.

Waar gaat het fout?

Laten we kijken naar twee uitersten binnen onze groep deelnemers:

  1. in grote groepen zijn er altijd personen die geen geduld hebben of gewoon niet luisteren, en denken: ‘ik ga mooi niet wachten, ik steek de mijne vast stiekem aan, dan ben ik straks als eerste klaar!’
  2. Als andere uiterste is er de persoon die wel netjes wacht tot hij eindelijk als derde in de rij de aansteker mag gebruiken, zijn aansteker heeft hij namelijk thuis op de keuken tafel laten liggen, dan pas de gebruiksaanwijzing leest, de lantaarn uit de verpakking haalt en de brander aansteekt.

Tegen de tijd dat de lantaarn van de tweede persoon op temperatuur is, is de brander van de lantaarn van onze ongeduldige deelnemer al gedoofd of ver op het einde en zal deze vervolgens niet of nauwelijks nog vliegen.

De lantaarn van onze ongeduldige deelnemers zijn duidelijke zichtbaar in het het filmpje, ze gaan even de lucht in maar zetten vervolgens de daling in en vallen terug.

De moraal van het verhaal is dat bij grote evenementen het beter is de lantaarns simpelweg aan te laten steken en ze los te laten wanneer ze warm genoeg zijn, niet wachten totdat ze allemaal klaar zijn want dan komt het vast niet goed.


Pinterest