Wens ballon aan een touwtje

24-03-2018
door Rob Selen

Mag ik een lantaarn laten zweven aan een touwtje als een ballon?

Wij raden het af om een wensballon vast te maken aan een touwtje om te voorkomen dat deze weg vliegt, dat kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren. Een vliegende lantaarn is immers gemaakt om vrij te vliegen.

Wij doen het soms wel om foto’s te maken van een lantaarn, we werken inmiddels al 10 jaar met wensballonnen en weten dus onderhand wel hoe dat soort dingen te doen, laten we het maar expertise noemen.

Als er geen wind is dan is het risico redelijk beperkt, de lantaarn zal opstijgen totdat de draad strak staat, er vanuit gaande dat deze van een licht materiaal gemaakt is. Een zwaar koord zal de lantaarn immers niet laten opstijgen.

Visdraad is bijvoorbeeld geschikt, sterk en licht, risico is echter dat de vlam het draadje zal doen smelten. Ook daar hebben we een oplossing voor, de eerste 10 cm gebruiken we heel dun koperdraad wat gebruikt wordt om motoren te wikkelen, weegt nagenoeg niks en is bestand tegen de vlam van de brander.

Geen wind

In geval van geen wind zal de lantaarn boven je hoofd blijven hangen als in bijgevoegde afbeelding weergegeven.

Wat zijn de risico’s?

Als er wel wind is zal dat ervoor zorgen dat deze luchtstroming de lantaarn horizontaal verplaatst. Indien de lantaarn vrij kan bewegen zal deze verticaal blijven, waarbij de vlam dus recht omhooggaat. Nu deze echter aan een koord vast zit zal dat ervoor zorgen dat de lantaarn schuin gaat hangen, de vlam blijft echter verticaal. Schuine lantaarn en verticale vlam zorgt ervoor dat vlam een gat in het papier zal branden.

Het goede nieuws is dat het papier geen vlam zal vatten want dat is immers brandwerend. Daarom is het ook brandvertragend papier, mocht de vlam in aanraking komen met het papier zou het geheel vlam kunnen vatten en brandend neerstorten, en dat is iets wat absoluut voorkomen moet worden.

Het gat dat door het schuin hangen ontstaat zorgt ervoor dat de warmte die nodig is om de lantaarn te laten zweven zal ontsnappen, deze zal derhalve omlaag vallen terwijl de brander nog aan is.

Don’t try this at home!

Pinterest