Blog Wensballonnen

09-03-2018
door Rob Selen


Hoe steek je een wens ballon aan?

Een wens ballon is vergelijkbaar met een hele luchtballon: de lucht die zich in de ballon bevindt wordt door een brander opgewarmd. Aangezien warme lucht een lagere dichtheid en dus ook een lager gewicht heeft dan de omringende lucht gaat de ballon zweven, warme lucht stijgt immers omhoog.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat het gewicht van de lantaarn laag genoeg is om dat mogelijk te maken, het spreekt voor zich dat onze lantaarns zodanig ontworpen zijn dat dat mogelijk is.

Helaas kent niet iedereen deze natuurwetten en niet altijd wordt de gebruiksaanwijzing gelezen, want ook daar staat helder beschreven hoe het best vliegende lantaarns op te laten.

Op de foto links is te zien hoe het niet moet, de vlam brandt maar de hete lucht komt niet in de lantaarn terecht maar stijgt ongebruikt naar boven. De kans is klein dat deze vliegende lantaarns zullen doen waarvoor ze ontworpen zijn namelijk vliegen.

Op de foto rechts is te zien hoe het wel moet, iemand houdt de lantaarn van boven vast terwijl iemand anders de brander aansteekt.

Tip: hoe meer van de 4 hoekjes van de brander aangestoken worden, des te sneller zal de vlam zich ontwikkelen en zal daardoor eerder zal de lucht in de ballon opwarmen en maken dat deze begint te zweven. Gewoonlijk duurt dat tot maximaal 90 seconden.

Onze wensballonnen oplaten is niet moeilijk!

Feest beschermheilige www.lanternevolanti.com

15-08-2018
door Rob Selen

Voor het tweede jaar op rij hebben we jullie wensballonnen opgelaten voor het feest van onze beschermheilige, het was wederom een spektakel voor zowel de kleintjes als de volwassenen.

Tot volgend jaar...

Raffaella


15 juni 2019: 1000 wensballonnen in de stad

13-06-2018
door Rob Selen

Ook dit jaar worden voor de 4e keer 1000 wensballonnen opgelaten in het historische centrum van Vasanello, hetgeen laat zien hoe betrouwbaar ze zijn. Onze wensballonnen ofwel vliegende lantaarns zijn CE gekeurd, brandvertragend en biologisch afbreekbaar, verder zijn ze klaar voor gebruik, je opent e, steekt ze aan en 90 seconde later vliegen ze al.

Dat impliceert dat ze:

  • Veilig zijn, de veiligheid is het allerbelangrijkste. Niet alle vliegende lantaarns die aangeboden zijn zijn veilig, daarbij is het ook nog eens zo dat er in Nederland specifieke eisen zijn voor wat betreft de wensballonnen.
  • De lantaarns zijn eenvoudig in gebruik

De brandweer van Rieti heeft al bevestigd dat ze betrouwbaar waren, op 10 juni 2018 bewijzen 1000 wensballonnen in het historisch centrum van Vasanello opnieuw dat ze veilig te gebruiken zijn.

Martin Luther King

04-04-2018
door Rob Selen

Aanslag Martin Luther King 50 jaar geleden

Op 4 april 1968, even na 6 uur in de middag, wordt de prediker Martin Luther King, een van de meest invloedrijke activisten van de 19e eeuw, doodgeschoten op het balkon van een motel in Memphis Tennessee.

Onze wensballonnen met zijn beroemde uitspraak: 'I have a dream'

Wensballonnen met tekst, wens, boodschap, foto, logo.


Lanterne Volanti en de brandweer van Rieti (IT)

02-04-2018
door Rob Selen

Wat een voldoening dat de brandweer van Rieti (Italie) uit vele aanbieders onze blauwe wensballonnen gekozen heeft om de dag van het autisme te vieren, een weloverwogen keuze gebaseerd op veiligheid en betrouwbaarheid van onze vliegende lantaarns. Het thema van de wereld autisme dag is de kleur blauw, vandaar de keuze voor de blauwe wensballonnen. Samen stil staan bij de dag van het autisme, samen symbolisch 70 wensen hemelwaarts sturen, als symbool voor de hoop die ouders hebben dat ooit deze aandoening genezen kan worden. Ook al waaide het die dat flink in Rieti, toch hebben alle 70 wensballonnen het luchtruim gekozen zonder problemen. Een klein gebaar voor een groot project: de dag van het autisme.

www.lanternevolanti.com a Rieti


Midnight Sun en Lanterne Volanti

31-03-2018
door Rob Selen

Wat hebben vliegende lantaarns met de film Midnight Sun, die nu in de bioscopen draait, te maken? Ogenschijnlijk helemaal niks, ware het niet dat ze ons (Lanterne Volanti) in 2010 gevraagd hebben om mee te werken aan een documentaire over deze zelfde vreselijke ziekte.

De documentaire "The dark side of the Sun”, gemaakt door de Italiaanse groep Citrullo en geschoten in de VS, gaat over kinderen die lijden aan deze zelfde stoornis.

Het verhaal speelt zich af in een zomerkamp met de naam Camp Sundown. Hier komen deze kinderen elk jaar bij elkaar om ondanks alles toch nog een min of meer normale zomervakantie te hebben. Ze slapen overdag en mogen s’nachts met zijn allen buiten spelen, iets wat ze normaliter niet kunnen doen.

Aangezien het s’nachts donker is waren er gadgets nodig om licht in de duisternis te brengen, en daar kwamen wij om de hoek, in de film zijn onze wensballonnen, candle bags en drijflantaarns gebruikt. Onze gebruiksaanwijzing is trouwens gemaakt met beelden van de film.

Het was een aangrijpend project waar we met veel enthousiasme aan meegewerkt hebben, de blijdschap van deze kinderen was ontroerend en het maakte de inspanning dubbel en dwars waard.


We werden in 2011 aangenaam verrast door een telefoontje van de regisseur Carlo Hinterman, met de mededeling dat de film gepresenteerd zou worden tijdens het Filmfestival van Rome en of we zin hadden om ook naar de premiere wilden komen! Dat laat je je natuurlijk geen twee keer zeggen, en zo stonden we op 4 november 2011, een kwartiertje na Richard Gere, als echte VIPs met hele groep anderen die meegewerkt hebben aan de film op ’The Red Carpet’ in Rome, werkelijk heel bijzonder om dat een keer mee te mogen maken. Het spreekt voor zich dat niet wij maar de kinderen uit de film de echte sterren waren!

Kijk ook eens op de Facebook pagina voor meer informatie.




Wereld Autisme Dag op 2 april

31-03-2018
door Rob Selen

Op 2 april zijn er heel veel activiteiten gepland rond de wereld ter gelegenheid van de Wereld Autisme dag, zeer zeker ook in Nederland, dit om aandacht te vragen voor en om een beter begrip rond autisme te verschaffen 2. Er zijn tal van lezingen, ontmoetingen, tentoonstellingen en manifestaties om meer duidelijkheid te verschaffen inzake dit fenomeen.

De dominerende kleur van deze dag is blauw, net als voorgaande jaren is het motto “Light it up blue”, geïnitieerd door de organisatie Autism Speaks, met als doel het blauw verlichten van belangrijke gebouwen in vele steden over de gehele wereld. Op vele plaatsen zullen bij deze manifestaties ook onze blauwe wensballonnen gebruikt worden op deze dag, als spectaculaire afsluiting van dit evenement.

Op zoek naar blauwe wensballonnen? Klik op de foto


Il 2 aprile è la Giornata mondiale della consapevolezza dell’autismo


Lanterne Volanti Luminosi Cinesi per la giornata mondiale consapevolezza sull'autismo Rieti


L'Ora della Terra: EARTH HOUR 24 Marzo

26-03-2018
door Rob Selen

Candle bags gemaakt van brandwerend papier en bedrukt

WWF EARTH HOUR: We zijn de technisch partner WWF Italie, onze vliegende lantaarns en candle bags hebben vanaf 2011 Italiaanse Earth Hour verlicht. Gedurende dit internationale event wordt het licht in alle wereldsteden uitgeschakeld als symbool voor het gevecht tegen klimaat verandering om onze toekomst zeker te stellen.

In de foto hierboven zijn de bedrukte candle bags te zien die onder andere voor dit evenement gebruikt worden. Deze light bags of licht zakken zijn ook leuk voor andere gelegenheden zoals verjaardagen, jubilea of reclame doeleinden. Ook restaurants hebben deze papieren zakken gemaakt van brandvertragend papier ontdekt voor het presenteren van het dag menu of de nieuwe wijn.

menu op een candle bag gedrukt

Simultaan laten vliegen van Wensballonnen.

24-03-2018
door Rob Selen


Lantaarns simultaan oplaten: tips hoe het beste resultaat te bereiken.
  1. Demonstreer vooraf hoe de lantaarn te openen en aan te steken en vraag iedereen uitdrukkelijk te wachten tot het startsein.
  2. Zorg dat iedereen een aansteker heeft.
  3. Laat de lantaarns uit de verpakking halen en openvouwen.
  4. Geef een startsein waarop iedereen de lantaarn moet aansteken, des te meer hoekjes van de brander worden aangestoken, des te eerder zal de lantaarn op temperatuur zijn.
  5. Geef na 90 seconde het sein dat ze de lantaarns mogen loslaten (als ze warm genoeg zijn uiteraard). Normaliter zijn 90 seconden meer dan voldoende.
Doe je het zo, dan is een gelijktijdig lanceren van wensballonnen een fluitje van een cent. Als voorbeeld van zo’n gelijktijdige launch bijgesloten de reclame van Eni van een paar jaar geleden gemaakt met onze lantaarns. Regisseur van de commercial is Cesare Danese, bij besteld vanuit Mallorca nog elk jaar bij ons zijn wensballonnen voor Oud & Nieuw.

Hoe niet:

Bijgesloten een ander filmpje van een evenement bij een Italiaanse klant. Het betreft een dorpsfeest, de intentie was het om heel veel lantaarns gelijktijdig weg te laten vliegen. Dat klinkt leuk en geeft een indrukwekkend spektakel, echter het is niet eenvoudig om dit te realiseren met grote groepen.

In het filmpje zie je lantaarns die heel even omhoog gaan om vervolgens weer terug te vallen, of zelfs helemaal niet vliegen. Dat ligt niet aan onze wensballon of de gebruikte brander, maar aan de tijd die mensen staan te wachten alvorens de vliegende lantaarn los te laten.

Dat klinkt raar want uiteindelijk is het toch slechts een kwestie van gelijktijdig aansteken van de brander? Dat klopt inderdaad, maar daar zit nou net het probleem: des te meer deelnemers met lantaarns, des te lastiger is het om die gelijktijdigheid te waarborgen.

Waar gaat het fout?

Laten we kijken naar twee uitersten binnen onze groep deelnemers:

  1. in grote groepen zijn er altijd personen die geen geduld hebben of gewoon niet luisteren, en denken: ‘ik ga mooi niet wachten, ik steek de mijne vast stiekem aan, dan ben ik straks als eerste klaar!’
  2. Als andere uiterste is er de persoon die wel netjes wacht tot hij eindelijk als derde in de rij de aansteker mag gebruiken, zijn aansteker heeft hij namelijk thuis op de keuken tafel laten liggen, dan pas de gebruiksaanwijzing leest, de lantaarn uit de verpakking haalt en de brander aansteekt.

Tegen de tijd dat de lantaarn van de tweede persoon op temperatuur is, is de brander van de lantaarn van onze ongeduldige deelnemer al gedoofd of ver op het einde en zal deze vervolgens niet of nauwelijks nog vliegen.

De lantaarn van onze ongeduldige deelnemers zijn duidelijke zichtbaar in het het filmpje, ze gaan even de lucht in maar zetten vervolgens de daling in en vallen terug.

De moraal van het verhaal is dat bij grote evenementen het beter is de lantaarns simpelweg aan te laten steken en ze los te laten wanneer ze warm genoeg zijn, niet wachten totdat ze allemaal klaar zijn want dan komt het vast niet goed.


Wens ballon aan een touwtje

24-03-2018
door Rob Selen

Mag ik een lantaarn laten zweven aan een touwtje als een ballon?

Wij raden het af om een wensballon vast te maken aan een touwtje om te voorkomen dat deze weg vliegt, dat kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren. Een vliegende lantaarn is immers gemaakt om vrij te vliegen.

Wij doen het soms wel om foto’s te maken van een lantaarn, we werken inmiddels al 10 jaar met wensballonnen en weten dus onderhand wel hoe dat soort dingen te doen, laten we het maar expertise noemen.

Als er geen wind is dan is het risico redelijk beperkt, de lantaarn zal opstijgen totdat de draad strak staat, er vanuit gaande dat deze van een licht materiaal gemaakt is. Een zwaar koord zal de lantaarn immers niet laten opstijgen.

Visdraad is bijvoorbeeld geschikt, sterk en licht, risico is echter dat de vlam het draadje zal doen smelten. Ook daar hebben we een oplossing voor, de eerste 10 cm gebruiken we heel dun koperdraad wat gebruikt wordt om motoren te wikkelen, weegt nagenoeg niks en is bestand tegen de vlam van de brander.

Geen wind

In geval van geen wind zal de lantaarn boven je hoofd blijven hangen als in bijgevoegde afbeelding weergegeven.

Wat zijn de risico’s?

Als er wel wind is zal dat ervoor zorgen dat deze luchtstroming de lantaarn horizontaal verplaatst. Indien de lantaarn vrij kan bewegen zal deze verticaal blijven, waarbij de vlam dus recht omhooggaat. Nu deze echter aan een koord vast zit zal dat ervoor zorgen dat de lantaarn schuin gaat hangen, de vlam blijft echter verticaal. Schuine lantaarn en verticale vlam zorgt ervoor dat vlam een gat in het papier zal branden.

Het goede nieuws is dat het papier geen vlam zal vatten want dat is immers brandwerend. Daarom is het ook brandvertragend papier, mocht de vlam in aanraking komen met het papier zou het geheel vlam kunnen vatten en brandend neerstorten, en dat is iets wat absoluut voorkomen moet worden.

Het gat dat door het schuin hangen ontstaat zorgt ervoor dat de warmte die nodig is om de lantaarn te laten zweven zal ontsnappen, deze zal derhalve omlaag vallen terwijl de brander nog aan is.

Don’t try this at home!

Wensballonnen: hoe de brander aansteken

10-03-2018
door Rob Selen


Hoe steek je een wens ballon aan?

Een wens ballon is vergelijkbaar met een hele luchtballon: de lucht die zich in de ballon bevindt wordt door een brander opgewarmd. Aangezien warme lucht een lagere dichtheid en dus ook een lager gewicht heeft dan de omringende lucht gaat de ballon zweven, warme lucht stijgt immers omhoog.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat het gewicht van de lantaarn laag genoeg is om dat mogelijk te maken, het spreekt voor zich dat onze lantaarns zodanig ontworpen zijn dat dat mogelijk is.

Helaas kent niet iedereen deze natuurwetten en niet altijd wordt de gebruiksaanwijzing gelezen, want ook daar staat helder beschreven hoe het best vliegende lantaarns op te laten.

Op de foto links is te zien hoe het niet moet, de vlam brandt maar de hete lucht komt niet in de lantaarn terecht maar stijgt ongebruikt naar boven. De kans is klein dat deze vliegende lantaarns zullen doen waarvoor ze ontworpen zijn namelijk vliegen.

Op de foto rechts is te zien hoe het wel moet, iemand houdt de lantaarn van boven vast terwijl iemand anders de brander aansteekt.

Tip: hoe meer van de 4 hoekjes van de brander aangestoken worden, des te sneller zal de vlam zich ontwikkelen en zal daardoor eerder zal de lucht in de ballon opwarmen en maken dat deze begint te zweven. Gewoonlijk duurt dat tot maximaal 90 seconden.

Onze wensballonnen oplaten is niet moeilijk!